Прозорі аукціони державної оренди не захищають від зловживань?

Іван
23 травня 2021 р.

Сумнівні договори оренди держмайна, які діяли роками, масово продовжуються через систему Прозорро.Продажі

Сумнівні договори оренди держмайна, які діяли роками, масово продовжуються через систему Прозорро.Продажі

В раніше опублікованому розслідуванні “Оренда держмайна - старі махінації за новим законодавством”, на прикладі договору оренди щодо майна, що знаходиться на балансі Національного педагогічного університету України ім. Драгоманова, проілюстровано, як “сумнівні” договори оренди, укладені багато років тому по старій процедурі (без використання відкритих процедур “Прозорро.Продажі”), продовжуються вже за нового законодавства.

Так, в даному прикладі проілюстровано, як приватний вищий навчальний заклад “Інститут екології, економіки і права” офіційно орендував приміщення лише 15 годин на місяць (це трохи менше часу ніж на 2 стандартних робочі дні), і при цьому здійснював в цих приміщеннях підготовку студентів - магістрів та бакалаврів денної та заочної форми навчання за п’ятьма спеціальностями.

Яким чином подібну діяльність можливо здійснювати за 15 годин на місяць - незрозуміло, але якщо припустити, що насправді орендар контролював приміщення не 15 годин на місяць, а постійно - він мав би сплачувати щомісяця в 48 разів більше. На додачу - в договорі оренди не наведено конкретний графік оренди, тож перевірити, про які 15 годин на місяць мова - неможливо.

Університет Драгоманова

Після виявлення цього випадку, ми вирішили перевірити - це поодинокий приклад, чи наразі договори з “сумнівною” погодинною орендою масово продовжуються практично без конкуренції? Результати проведеного ґрунтовного дослідження продовжених за нової системи договорів виявились невтішними, ось лише деякі з прикладів:

Ужгородські стоматологи

Договір оренди, про який ми вже писали у розслідуванні “Орендні махінації Ужгородського національного університету?” було успішно продовжено 20 квітня 2021 року. Жодних інших учасників, крім минулого орендаря, в даному аукціоні не було. Нагадаємо, орендар за цим договором - ТОВ “Університетська стоматологічна поліклініка” (код ЄДРПОУ - 37297188), практично всі засновники цієї компанії паралельно працюють в Ужгородському національному університеті, приміщення якого орендується.

Ужгородсьий національний університет

Місячна орендна плата за цим договором складає всього лише 1665,30 грн. вже після того, як даний договір було продовжено через Прозорро.Продажі. Секрет такої низької ціни - майно за договором орендується лише на 3 години в будні дні, з 14:00 до 17:00.

Ужгородсьий національний університет - графік оренди за договором

Проте прямо за телефоном Ужгородського національного університету можна записатись до прийом багатьох працівників цього ТОВ (а паралельно - працівників державного ВНЗ) практично на будь-який час, в тому числі на вихідні.

А на різних тематичних сайтах (наприклад - ukrdental) наведено інформацію про роботу даної клініки з 09:00 до 19:00 з понеділка по п'ятницю. За цією справою наразі відкрито кримінальне провадження за нашою заявою. Ужгородсьий національний університет - графік оренди наведений в Інтернет

Більше автошкіл

Про погодинну оренду для автошкіл ми вже писали в розслідуванні “Займати приміщення постійно, а платити за 24 годин на місяць? Бонуси державної оренди” - саме для даного цільового призначення погодинна оренда є найбільш затребуваною. Здавалося б, все логічно - автошкола може займати приміщення в навчальних закладах у час, коли навчання вже завершилось. Але часто виходить не зовсім так.

Відразу декілька автошкіл успішно продовжили свої договори оренди з використанням процедури “Прозорро.Продажі”. Існує 2 риси, які притаманні всім цим випадкам продовження:

  • відсутність конкуренції, адже договір, як правило, укладається з дуже специфічним графіком, а крім того колишні орендарі мають переважне право на продовження договору (навіть якщо вони програють аукціон, вони можуть заплатити ту суму, яку запропонує переможець аукціону, та “відібрати” таким чином собі перемогу в аукціоні);
  • невідповідність графіку, вказаного у договорі, з тим, який наведено на сайті цих автошкіл, або на різних сайтах з інформацією про автошколу.

Автошкола № 1

Так, в Одесі продовжила договір оренди автошкола “Пегас” (Код ЄДРПОУ - 37477521), яка досить активно рекламується через інструменти Google ADS ![Автошкола "Пегас" - реклама](/img/content/news/peg_adv1.png "Автошкола "Пегас" - реклама")

Відповідно до умов договору, який розміщено на “Прозорро.Продажі”, ця автошкола має займати приміщення лише у понеділок, середу та п'ятницю в позаурочний час з 17:30 до 21:00. ![Автошкола "Пегас" - графік за договором](/img/content/news/pegas_shcedule.png "Автошкола "Пегас" - графік за договором")

Завдяки такому нетривалому використанню майна (7,5 годин на тиждень) орендна плата за даним договором складає всього лише 313 гривень на місяць.

![Автошкола "Пегас" - ціна за договором](/img/content/news/pegas_price.png "Автошкола "Пегас" - ціна за договором")

Але на сайті цієї автошколи, є інформація про зовсім інший графік:

з 10:00 до 19:00 по будням, та з 10:00 до 14:00 у суботу. Тобто 39 годин на тиждень, а не 7,5. Більш того, якщо припустити, що дана автошкола дійсно займає орендовані приміщення протягом всього робочого часу по будням - договір оренди було б логічно укладати на постійну оренду, адже ймовірність здати ці приміщення комусь в інший час практично відсутня.

![Автошкола "Пегас" - графік на сайті](/img/content/news/pegas_site.png "Автошкола "Пегас" - графік на сайті")

Автошкола № 2

Ще одна автошкола -"АВТОМОБІЛЬНА ШКОЛА АС" (Код ЄДРПОУ - 36181086) 18 березня 2021 року продовжила існуючий договір оренди через “Прозорро.Продажі”. Відповідно до тексту опублікованого на “Прозорро.Продажі” договору, автошкола має використовувати дане майно (у м. Луцьк по вул. Львівська,75) щодня з 17:45 до 21:45.

![Автошкола "АС" - графік за договором](/img/content/news/as_schedule.png "Автошкола "АС" - графік за договором")

Проте, на тематичних сайтах м. Луцьк, вказано про зовсім інший графік даної автошколи в орендованих приміщеннях - з 09:00 до 17:00 в будні дні. ![Автошкола "АС" - графік на сайті](/img/content/news/as_site.png "Автошкола "АС" - графік на сайті")

Автошкола № 3

Щодо ще одного договору оренди приміщень автошколою (ТОВ Зебра-2016, код ЄДРПОУ - 40673672) в одній з найбільш “дорогих” вулиць Харкова (вул. Сумська 18/20) станом на 22 травня проходить прийом заявок на аукціон “Прозорро.Продажі”. І є серйозні підстави вважати, що за даним аукціоном також не буде конкуренції, оскільки в опублікованому до аукціоні тексті договору оренди, вказано вельми специфічний графік - з понеділка по п'ятницю з 18:00 до 20:00. ![Автошкола "Зебра" - графік за договором](/img/content/news/zebra_schedule.png "Автошкола "Зебра" - графік за договором")

І, як і в минулих випадках, даний графік серйозно відрізняється від того, який можна знайти в мережі Інтернет (з 09:00 до 18:00). ![Автошкола "Зебра" - графік в мережі Інтернет](/img/content/news/zebra_site.png "Автошкола "Зебра" - графік в мережі Інтернет")

Компанія-клон

Ще в 2019 році на сайті Wikiinvestigation було опубліковано відразу 2 статті про можливі порушення в договорі оренди приміщень Національного університету фізичного виховання і спорту України, а саме: “Встигнути усюди: подвійний медичний агент” та “Подвійний медичний агент - частина 2”.

Відповідно до інформації, наведеної в цих публікаціях, працівник балансоутримувача (Університету фізкультури), Риган Михайло Михайлович, одночасно є засновником та директором компанії, яка орендує приміщення в цьому університеті.

Причому назва підрозділу Університету фізкультури, майно якого орендується і в якому працює Риган Михайло Михайлович (“центр спортивної травматології”) , практично збігається з назвою орендаря, в якому він також працює - ТОВ “Інститут спортивної травматології” (Код ЄДРПОУ - 40923130). А на головній сторінці Центру спортивної травматології (частини університету фізкультури), фото М.М. Ригана займає центральне місце.

Фото з головної сторінки сайту Центру спортивної травматології

Як і в минулих прикладах, даний договір стосується не постійної, а погодинної оренди.

Відповідно до графіку користування приміщеннями, який прописано у договорі оренди, всі приміщення, більшість з яких - операційні кабінети, орендуються лише у вівторок та четвер, практично всі кабінети мають бути зайняті лише протягом 3 годин – з 12:00 до 15:00, і лише 1 кабінет – з 12:00 до 21:00.

Інститут травматології - графік за договором

Однак, як наводиться в розслідуваннях від WikiInvestigation, фактичне спостереження виявило, що більшість орендованих кабінетів – операційні, які не можуть бути зайнятими лише 3 години на добу, та навіть працівники Центру та заступник директора Інституту цього не приховували.

Також на дверях одного з кабінетів, який орендує ТОВ “Інститут спортивної травматології”, висить прейскурант медичних послуг, серед яких є перебування в стаціонарі, причому окрема ціна за першу добу перебування. Це може свідчити про можливість для пацієнтів перебувати на платному стаціонарі щонайменше 2 доби поспіль. Яким чином можливо надати подібні послуги за умови оренди лише протягом нетривалого часу двічі на тиждень - незрозуміло. Інститут травматології - прейскурант

З 26 лютого 2021 року, цей договір оренди також продовжено через систему “Прозорро.Продажі”. І нетривалий графік оренди дав змогу сплачувати лише 7 тисяч гривень на місяць - за оренду 167 кв. м. операційних в центрі Києва (по вул. Фізкультури, 1).

Підсумовуючи

Цей перелік прикладів не є вичерпним, проте головний висновок полягає в тому, що новий механізм оренди (з використанням Прозорро.Продажі), практично ніяк не може вплинути на можливість продовження діючих договорів оренди, укладених погодинно з ймовірними махінаціями, оскільки обмежене в часі право на використання майна разом з наявністю “переважного права” колишнього орендаря на продовження договору, робить участь в подібних аукціонах практично безглуздою.

P.S. Щодо ймовірних порушень умов всіх зазначених договорів будуть направлені листи до фонду держмайна та заяви в правоохоронні органи.

Іван Савченко

Аналітик

Готуємо масштабну інструкцію, яка допоможе отримати «права водія» без хабарів та поставити на місце махінаторів!