Як бійцівський клуб з Черкас “економить” на оренді державного майна

Волошин
14 березня 2021 р.

Перше правило бійцівського клубу - нікому не казати про бійцівський клуб.

Юридична довідка

До прийняття нової версії Закону про оренду державного майна ставка за оренду державного майна визначалась за певною методикою. Вона залежала від оціночної вартості майна, та призначення його використання. Для певних видів діяльності ставки були дуже низькими - таким чином держава підтримувала розвиток суспільно важливих сфер.

Одним з таких видів діяльності є розміщення громадських організацій з орендною ставкою у всього 3% за рік від вартості орендованого майна - якщо приміщення має площу менше 50 кв.м. та 7% - якщо понад 50 кв.м. (на практиці майже завжди площу приміщення “ділили” на 2 відрізки - для 50 кв. метрів сплачували по ставці 3%, для решти - по 7%). Для порівняння - ставка для оренди офісних приміщень складала 18%.

Проте, для отримання такої привабливої орендної ставки громадським організаціям необхідно було виконати важливе правило - цю площу не можна використовувати для провадження підприємницької діяльності.

На жаль, часто існували випадки, коли про цей нюанс "забували" як орендарі, так і орендодавці…

Переходимо до суті

В реєстрі діючих договорів оренди державного майна міститься інформація про цікавий випадок - Громадська організація "Професіональний Бійцівський Клуб "ГРІЗЛІ" орендує в Черкасах частину нежитлового приміщення площею 131,3 кв. м. і сплачує всього близько тисячі гривень на місяць до бюджету.

Договір оренди ГО Грізлі

Причина такої доступної ціни полягає саме в низькій орендній ставці для громадських Організацій, які не здійснюють в орендованих приміщеннях підприємницької діяльності.

Але чи дійсно ця Громадська організація не займається в орендованих приміщеннях підприємництвом?

В мережі Інтернет є сайт бійцівського клубу MMA Achilles, на якому вказано, що клуб знаходиться саме за тією адресою, щодо якої укладено вищевказаний договір оренди - бульвар Шевченка, 205, місто Черкаси.

Головна сторінка сайту бійцівського клубу

Більше того, на вкладці цього сайту “Про нас” вказано, що даний центр бойових мистецтв для дітей та дорослих було засновано в 2014 році “молодими тренерами В’ячеславом Коляденко та Ігорем Дмитрашом”.

![Сторінка "Про нас" сайту бійцівського клубу](/img/content/news/contacts_grizzly.png "Сторінка "Про нас" сайту бійцівського клубу")

А серед засновників ГО Професіональний Бійцівський Клуб "ГРІЗЛІ" (КОД ЄДРПОУ 38089808), відповідно до даних з реєстру підприємців, також є людина яку звуть Коляденко В’ячеслав Вікторович, і саме у 2014 році було укладено даний договір оренди. Більш того, ніяких інших договорів оренди, пов'язаних з наданням послуг щодо занять спортом за цією адресою немає.

Інформація про ГО з ЄДР

Також, на цьому сайті є вкладка “послуги”, вміст якої ставить під сумнів “відсутність підприємницької діяльності”, оскільки там наведено ціни на різні види спортивних секцій (загалом - 10 видів).

Ціни на послуги бійцівського клубу

В чому основні порушення?

Якщо підтвердиться інформація про те, що ГО “Професіональний Бійцівський Клуб "ГРІЗЛІ" дійсно здійснює підприємницьку діяльність в орендованому приміщенні, то це означатиме, що кожного місяця за цим договором оренди державний бюджет недоотримує кошти, оскільки орендна ставка для розміщення фізкультурно-спортивних закладів, становить 17%, а не 3 чи 7, як прописано в даному договорі.

За приблизними розрахунками, за 7 років дії даного договору, орендар міг “зекономити” таким чином близько 200 тис. грн.

Після отримання коментаря від орендаря та тексту договору від орендодавця для детального ознайомлення, за цим випадком може бути відкрито кримінальне провадження.

Причому, якщо стане відомо, що орендодавець (фонд державного майна в Черкаській області) знав про порушення умов використання майна та не вчинив жодних дій для ліквідації цих порушень - його бездіяльність також може зацікавити правоохоронні органи.

Волошин Олександр

Виконавчий директор

Готуємо масштабну інструкцію, яка допоможе отримати «права водія» без хабарів та поставити на місце махінаторів!