Займати приміщення постійно, а платити за 24 годин на місяць? Бонуси державної оренди

Людмила
30 квітня 2021 р.

Як автошколи зловживають погодинною орендною платою за державне майно

Раніше ми вже неоднократно висвітлювали ймовірні зловживання з використанням погодинної оренди державного майна. Сутність подібних махінацій дуже проста - орендар сплачує не повну суму оренди за державне майно, (орендна ставка до прийняття нової версії Закону про оренду державного майна визначалась за певною методикою) а лише частину, в залежності від кількості годин, протягом яких він нібито займає це майно, при цьому в договорі значно занижуючи період контролю над майном.

Наприклад - ми детально описували кейс з повноцінною приватною стоматологічною клінікою площею понад 500 квадратних метрів, яка постійно розміщувалась в орендованому приміщенні навчального закладу, а платила лише за 9 годин оренди щодня. Стоматологічна клініка Міжнародного гуманітарного університету

Але найчастіше, за нашими спостереженнями, подібну схему використовують приватні автошколи. Причому часто майно орендується за графіком, який практично унеможливлює його передачу в оренду протягом решти часу (наприклад - майно орендуєтсья протягом всіх робочих годин), завдяки чому власники такого майна недоотримують кошти та нераціонально використовують такі активи.

Перейдемо до прикладу

Відразу 3 діючі станом на 01.01.2021р. договори оренди державного майна у м. Києві укладено з приватним підприємством “Боллід” (Код ЄДРПОУ - 31723235):

  • Договір № 6939 для оренди приміщень під автошколу площею 67,24 на вул.Машиністівська, 1-Б. За грудень 2020 року (останній місяць перед опублікуванням переліку діючих договорів) за цим договором до держбюджету надійшло 400 гривень.

  • Договір № 6274 для оренди приміщень під автошколу площею 96 кв. м. на вул.Гарматна, 10. За грудень 2020 року за цим договором до держбюджету надійшло 700 гривень.

  • Договір № 5050 для оренди приміщень під автошколу та офіс площею 91 кв. м. на вул.Клавдіївська, 21. За грудень 2020 року за цим договором до держбюджету надійшло 4350 гривень.

Договори оренди держмайна з ПП "Боллід"

Тобто за оренду приміщень для 2 автошкіл в достатньо привабливих місцях Києва орендар сплачує всього лише **1100 грн./міс. до державного бюджету **(ще стільки ж має надходити державній установі, на балансі якої знаходяться орендовані приміщення). Набагато більша сума за третім договором оренди (близько 4 тис. грн.) пояснюється тим, що за цим договором надається в оренду ще й приміщення під офіс (детальніше про це розповімо згодом).

Але чим пояснюється така дешева оренда приміщень під автошколу? Відповідь на це питання можна знайти в текстах договорів оренди.

Так, під час укладання договору №6274, 21 вересня 2012 року, пунктом 1.2 було визначено, що майно передається з метою розміщення курсів для навчання водіїв на 48 годин на місяць.

При цьому, жодного більш конкретного графіку у договорі не наводиться - тож абсолютно незрозуміло, як можна проконтролювати, що орендар займає приміщення лише у потрібний час.

Також стає незрозумілим - яким чином власник майна може використовувати надане в оренду майно в інший час (крім цих 48 годин), або передати в оренду іншому орендарю, оскільки договір дає право орендарю займати майно абсолютно у будь-які години в межах обумовленої кількості щомісяця

Умови договору 6274 з ПП Боллід

Такий графік дозволив у 2012 році орендарю сплачувати всього 401,42 грн. на місяць за використання нерухомого майна площею 96 квадратних метрів у Києві, в той час, як стандартна оренда при постійному користуванні вартувала б для нього 6021,33 грн.

Практично ідентична ситуація спостерігається з договором № 5050. Єдина відмінність - 21 квадратний метр за цим договором орендується постійно, для розміщення офісу, а інші 70 кв. м. - так само для розміщення автошколи на 48 годин/місяць.

Аналогічно минулому випадку, в договорі відсутній будь-який графік використання майна, а орендна плата для автошколи під час укладання договору також була дуже низька, всього 178,45 грн. на місяць. Умови договору 5050 з ПП Боллід

Та чи дійсно дане майно використовується лише 48 годин на місяць?

У приватного підприємства “Боллід” є свій Інтернет-сайт, на якому міститься багато інформації, про навчання в автошколі. І ця інформація ставить під сумнів положення договору щодо використання майна протягом лише 48 годин на місяць (приблизно 12 на тиждень).

Так, серед переваг даної компанії вказано про індивідуальні заняття, які дають “відмінну можливість розвинути Ваші особисті навички в індивідуальному порядку”.

Сайт ПП Боллід: про послуги

Також, на сайті вказано, що дана автошкола “надає кожному учневі максимальні умови по вибору графіка занять в школі, місця відвідування теоретичних і практичних занять”. Зважаючи на можливість законно займати приміщення протягом 12 годин на тиждень, можливість обирати зручний графік видається малоймовірною. Сайт ПП Боллід: про графік

Інформація на численних сайтах в мережі Інтернет, де наведено графік даної автошколи, лише підтверджує ці сумніви. Так, на сайті zoon.com.ua наведено інформацію про наступний графік роботи:

  • ПН-ЧТ: 09:00 - 18:00;
  • ПТ: 09:00 - 16:00;

Сайт zoon.com.ua: про Боллід

На google-картах взагалі наведено, що дана компанія працює з 09:00 до 18:00 кожного буднього дня, а крім цього - в суботу з 9 до 12 ранку.

google maps: про Боллід

Якщо Автошкола дійсно займає орендовані приміщення за таким графіком - то в даному випадку необхідно було укладати договір на постійну, а не погодинну оренду, оскільки для балансоутримувачів практично не залишається можливості знайти орендарів на час, протягом якого майно (кабінети та аудиторії) залишається невикористаним.

В будь-якому випадку, якщо правоохоронні органи та регінональне відділення фонду держмайна підтвердять інформацію про використання майна у значно довший термін, ніж передбачено договором - у діях орендаря можна буде припустити наявність ознак правопорушення з метою заниження орендної плати, і, як наслідок - відкрити кримінальне провадження та розірвати договір оренди.

І здійснювати перевірку бажано якомога швидше, оскільки ПП “Болід” після 2 вересня 2021 року зможе продовжити договір оренди вже за новою системою (через аукціон Прозорро.Продажі), та остаточно закріпити за собою право оренди, адже колишні орендарі мають преференції на аукціонах з оренди державного майна перед іншими учасниками.

Людмила Мадамінова

Керівниця напрямку комунікацій

Готуємо масштабну інструкцію, яка допоможе отримати «права водія» без хабарів та поставити на місце махінаторів!