Орендувати під музей, а зробити офіс? Рецепт економії на державній оренді

Волошин
14 квітня 2021 р.

Як орендарі маскували свою справжню діяльність для отримання пільгових орендних ставок

Екскурс в історію

Продовжуємо цикл матеріалів, які стосуються ймовірних махінацій при оренді державного майна.

Раніше ми вже писали про ймовірну мінімізацію плати за оренду шляхом маскування діяльності спортивних закладів та IT-контор під громадські організації, а також “дроблення” оренди на декілька договорів, аби мати можливість орендувати майно за нижчою ставкою (ставка для громадських організацій залежить від площі майна).

Але не лише оренда для громадських організацій має корупційні ознаки.

Витоки проблеми

До прийняття нової версії Закону про оренду державного майна, ставка за оренду державного майна визначалась за певною методикою, і хоча зараз вже орендарі обираються за відкритими Інтернет-аукціонами, укладені раніше договори продовжують діяти.

Відповідно до методики, яка діяла до 2020 р., вартість залежала від оціночної вартості майна, та призначення використання орендованого майна. Для певних видів діяльності ставки були дуже низькими - таким чином держава підтримувала розвиток суспільно важливих сфер.

Одним з таких видів діяльності є розміщення бібліотек, музеїв та архівів з орендною ставкою у всього 2% за рік від вартості орендованого майна. Для порівняння - ставка для оренди офісних приміщень складала 18%.

Така різниця в орендних ставках призводить до того, що орендарям може бути вигідно укладати договори для пільговою діяльності (наприклад - музею), при цьому займаючись в орендованих приміщеннях зовсім іншою діяльністю.

Переходимо до прикладів

Якщо вірити інформації з переліків договорів оренди фонду держмайна, в Черкасах по вулиці Небесної сотні, 31/1, в оренду надано приміщення площею 52 квадратних метри.

Договір з ТОВ Мелагрейн

Орендар - ТОВ "Компанія "Мелагрейн" (Код ЄДРПОУ - 37147952), орендує це приміщення за пільговою ставкою під розміщення бібліотеки чи музею.

При цьому, відповідно до реєстру компаній, основною діяльністю ТОВ “Мелагрейн” є допоміжна діяльність у сфері транспорту. Інші види діяльності - різноманітна оптова торгівля (хімічними продуктами, яйцями, зерном тощо). Жодного згадування діяльності з розміщення музеїв чи бібліотек в реєстрі не міститься.

Інформація з ЄДР про ТОВ Мелагрейн

В Інтернеті також відсутня будь-яка інформація про музей, архів чи бібліотеку за адресою об'єкта оренди, проте є інформація про компанію “Мелагрейн”, саме як про підприємство, яке надає допоміжні послуги у сфері транспорту.

Інформація з Інтернет про ТОВ Мелагрейн

А на сайті latifundist.com взагалі зазначено, що дана компанія зайняла десяте місце серед компаній-відправників зернових вантажів з результатом 0,8 млн. тон, на транспортування яких знадобилося майже 13 тис. вагонів.

Інформація з сайту latifundist про ТОВ Мелагрейн

Інформація з Інтернет про ТОВ Мелагрейн

Якщо насправді це приміщення використовується як офіс компанії, орендна плата за нього мала би бути в 9 разів вищою і за 5 років компанія заплатила би за оренду приблизно на 500 тисяч грн. більше.

За цим випадком буде надіслано заяви правоохоронцям та до фонду державного майна, аби вони перевірили - чи є в діях засновників даного ТОВ ознаки шахрайства з метою значного заниження розміру орендної плати.

Значно масштабніший випадок спостерігається у м. Києві

Цілий корпус Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, площею в понад 6 тисяч квадратних метрів, за адресою: вул. Антоновича, 180 було передано в оренду, в тому числі - для створення “Музею науки”.

Укладання даного договору оренди дуже активно висвітлювалось в 2016- 2017 роках різноманітними ЗМІ (про це писали texty, ukrinform, the village, hromadske та багато інших видань).

Також цим договором оренди хизувався Фонд державного майна.

Інформація з ФДМУ про музей науки

Інформацію про цей договір було опубліковано в Малій Академії наук України та Міністерстві освіти і науки України

Інформація з МОН про музей науки

Вже восени 2018 року на території об'єкта оренди мав з'явитися “Науково-освітній простір (Музей науки) за зразком варшавського центру науки «Коперник».

За розрахунками Міністерства освіти, орендар (ТОВ "Альдо") мав витратити на створення даного центру 100-150 млн грн. За ці гроші орендар мав реконструювати 10,4 тис кв м, з яких 6 тис - отримати в оренду. У тому числі майже 4 тис. кв. м. - в самій багатоповерхівці, виробничу будівлю за цією ж адресою та дві адміністративні будівлі поряд.

Ще в 2016 році у виданні “Наші гроші” писали про цей випадок, вказуючи на те, що за ринковими цінами оренда даного приміщеня мала б коштувати близько 1,5 млн. грн. на місяць.

Пізніше (31.07.2017) "Наші гроші" опублікували ще один матеріал про цю оренду, під назвою “Урядовці злили Алієву занедбаний офіс поряд з «Океан плазою» під Музей науки”.

В даній публікації стверджувалось, що поручителем фірми «Альдо» (орендаря даного приміщення) виступила девелоперська компанія «Центр комерційних площ», а її засновником була кіпрська фірма «Дармі холдінгс лімітед», чиїм бенефіціаром виступає відомий забудовник Вагіф Алієв. Саме його компанія займалась спорудженням торгового центру «Океан плаза» неподалік від даного приміщення.

Станом на квітень 2021 року в даному місці все ще немає ніякого обіцяного музею науки, а за оренду всіх цих приміщень ТОВ “Альдо” (Код ЄДРПОУ - 40123219) сплачує близько 200 тисяч гривень на місяць - пільгову ціну за нібито розташований музей.

Враховуючи, що договір оренди підписано в липні 2017 року, сума ймовірного недоотримання бюджетних коштів за одним цим договором у порівннянні з тим, за яку суму ці приміщення могли би надаватись в оренду під офіси, складає десятки мільйонів гривень.

Що цікаво, в 2020 році на сайті NAI Ukraine було опубліковано проект нового торгового центру на місці даної будівлі ,та вказано, що незабаром там буде розміщено Ocean Mall - третій за рахунком ТРЦ, Який входить в мережу мега-молів в Києві (після Lavina Mall та Blockbuster Mall).

Інформація про відкриття Ocean Mall

Це все може означати, що ТОВ “Альдо” могло отримати доступ до дорогих приміщень за пільговою орендною платою для здійснення ремонту та створення нового торгового центру, а історія про “музей науки”, який мав з'явитися ще у 2018 році, була необхідна лише для забезпечення наднизької орендної ставки.

Ця інформація потребує додаткового вивчення, адже може свідчити про наявність корупційних правопорушень у особливо великих розмірах. Результати подальшого розслідування будуть опубліковані згодом.

Волошин Олександр

Виконавчий директор

Готуємо масштабну інструкцію, яка допоможе отримати «права водія» без хабарів та поставити на місце махінаторів!