Махінації та свідоме заниження? Як працює пільгова оренда по-Черкаськи

Волошин
31 березня 2021 р.

Приміщення поряд з Черкаським фондом держмайна роками надавались в оренду громадським організаціям на сумнівних умовах

Екскурс в історію

В минулому нашому розслідуванні йшлося про те, як бійцівський клуб в Черкасах ймовірно сплачував до бюджету значно менші суми за оренду державного майна ніж мав би, оскільки де-юре орендував приміщення під пільгове цільове призначення, яке не передбачає здійснення підприємницької діяльності - “розміщення громадських організацій”, а при цьому, схоже що активно використовував приміщення для надання платних послуг.

В якості орендаря за договором виступала саме громадська організація (Громадська Організація "Професіональний бійцівський клуб "ГРІЗЛІ"), а не підприємство, створене з метою отримання прибутку.

Договір оренди ГО Грізлі

Після публікації ми продовжили роботу над цим розслідуванням, аби довести його до суду, але зрозуміли, що цей випадок може бути набагато цікавішим, ніж здавалося на перший погляд.

Перше здивування чекало на нас при ще одному перегляді цієї адреси на Картах Google.

Виявилось, що за цією адресою (бульвар Шевченка 205, Черкаси) знаходиться регіональне відділення фонду держмайна по Черкаській області. Саме це відділення і займалося протягом багатьох років тим, що виступало орендодавцем за всіма договорами оренди в Черкаській області. І дуже важко повірити в те, що орендодавець в цьому випадку міг не помітити те, що в одному будинку з ним активно діє бійцівській клуб, який надає послуги на комерційній основі.

Фонд держмайна у Черкаській області

Але на цьому сюрпризи лише почались. Виявилось, що загалом в даному будинку діє цілих 18 договорів оренди державного майна з громадськими організаціями та благодійними фондами, і не лише “Бійцівській клуб Грізлі” має ознаки ведення підприємницької діяльності. А оскільки ми повернулись до Бійцівського клубу Грізлі, то логічно розпочати з випадку, який ще краще висвітлює ситуацію з орендою приміщень в цьому будинку на прикладі все того ж бійцівського клубу.

Коротко нагадаємо деталі розслідування - в Інтернеті є інформація про бійцівський клуб MMA Achilles який проводить платні заняття, а керівництво цього клубу збігається з засновниками Громадської організації “Професіональний Бійцівський Клуб “ГРІЗЛІ”, яка орендує приміщення за пільговою ставкою і не має права займатись в ньому підприємницькою діяльністю.

Та виявилось, що в тому ж приміщенні укладено договір оренди ще з однією Громадською організацією: "Професіональний бійцівський клуб "АХІЛЛЕС" (код ЄДРПОУ 39903026). Можна побачити, що назви двох організацій відрізняються лише одним словом (Ахіллес та Грізлі), навіть слово “професійний” в назві обох організацій написано з однаковими помилками.

Засновники “Бійцівського клубу” (Ахіллес) ті ж самі, що і засновники клубу "Грізлі" - Дмитраш Ігор Олегович та Коляденко Вячеслав Вікторович. І точно такі ж ПІБ мають керівники клубу, який надає послуги за гроші.

Засновники клубу Ахіллес

Сторінка Про нас сайту бійцівського клубу

У Вас може виникнути питання - навіщо створювати 2 практично ідентичні Громадські організації, які будуть розміщуватись в одному місці за договорами оренди?

Найбільш логічна відповідь на це питання випливає з особливостей розрахунку орендної ставки для громадських організацій.

Як ми вже писали, якщо приміщення має площу менше 50 квадратних метрів - орендна ставка складає 3% відсотки, а якщо більше - то 7%. І практично в кожному договорі площу умовно ділять на 2 відрізки - за перші 50 метрів укладають договір на ставку 3 %, для решти - 7%.

А якщо створити ще одну організацію та підписати з нею окремий договір оренди, то можна використовувати пільгову ставку для обох договорів, таким чином вже 100 метрів можна буде орендувати під 3%.

Можна було б подумати, що це необґрунтовані звинувачення, а поділ на 2 громадські організації має якийсь інший сенс, але наступні виявлені приклади ще більше підтверджують цю гіпотезу.

Громадські IT-шники

Цілих 3 договори оренди все за тією ж адресою було укладено з Громадськими організаціями, які містять в назві слово “ІТ”:

  • Громадська організація “ІТ - Перспектива”, код ЄДРПОУ - 40033775;
  • Громадська організація “ІТ - Рішення”, код ЄДРПОУ - 40033761;
  • Громадська організація “ІТ - Солюшн”, код ЄДРПОУ - 40033780 (прям як “Рішення”, тільки англійською).

Всі ці 3 громадські організації зареєстровані в один день - 15 вересня 2015 року. Дві з них (“Рішення” та “Солюшн”) уклали договори оренди приміщень на бульварі Шевченка 205 також в один день, 8 листопада 2016 року (певно співробітники фонду держмайна не помітили в цьому нічого незвичного), а третя - трохи раніше, 26 травня 2016 року.

Більше того, засновники цих трьох організацій фактично “розподілили їх між собою”.

Так, засновники “ІТ - Перспектива” - Карчинський Костянтин Вільгельмович та Горбаченко Ростислав Олегович. Карчинський також є директором, а адреса реєстрації громадської організації збігається з його адресою.

ЄДР ГО ІТ-Перспектива

Засновники “ІТ - Рішення” - все той же Карчинський Костянтин Вільгельмович, але замість Горбаченка - Кущенко Станіслав Вікторович. Цей же Кущенко є директором, а організація зареєстрована за його адресою.

ЄДР ГО ІТ-Рішення

Логічно завершує картину “ІТ - Солюшн”. Серед засновників - Горбаченко і Кущенко. Горбаченко - керівник, організація знаходиться за його адресою.

ЄДР ГО ІТ-Солюшн

Тобто кожен виступає засновником в двох із трьох організацій, і є директором одніє з них. Такий собі "справедливий переділ сфери ГО".

Щодо самих громадських організацій - ми не змогли знайти жодного згадування про їх активності в Інтернеті. Так само, нічого про дані організації не вказано і на особистих сторінках засновників цих організацій у Facebook.

Зате всі їх сторінки пов'язані з компанією Rossery.

Так, у Костянтина Карчинського вказано, що він працює в Rossery.

Костянтин Карчинський

У Станіслава Кущенко - також, а додатково наведено посаду (Chief executive officer).

Станіслав Кущенко

У Ростислава Горбаченко наразі місце роботи вказано інше, проте наведено інформацію, що раніше він займав посади Founder, graphic and web designer в Rossery.

Ростислав Горбаченко

На відомому у сфері ІТ ресурсі DOU наведено інформацію про компанію Rossery, та вказано, що вона має 2 офіси - в Києві та Черкасах. Адреса офісу в Черкасах - все той же бульвар Шевченка 205, де знаходяться 3 громадські організації засновників.

Інформація з DOU

В Інтернеті є сайт компанії Rossery, де вказано, що вони займаються дизайном, розробкою та стратегіями, та наведено перелік вже готових проєктів (портфоліо).

Інформація Rossery

Портфоліо Rossery

Ще Rossery має сторінку на Facebook та Instagram, в яких також є реклама їх послуг з розробки сайтів а також публікації щодо постійних активностей у сфері ІТ.

FB Rossery

Instagram Rossery

Instagram Rossery

Юридично, компанія “Россері” зареєстрована у формі ТОВ, засновники - все ті ж Карчинський Костянтин та Кущенко Станіслав (код ЄДРПОУ 41815683).

ЄДР Rossery

Жодного договору оренди з державою на приміщення на Бульварі Шевченка 205 ця компанія, на відміну від трьох громадських організацій її засновників, не має. Правоохоронцям буде надіслано заяву про злочин, аби вони перевірили - чи є в діях засновників даних громадських організацій ознаки шахрайства з метою значного заниження розміру орендної плати.

Від сфери ІТ перейдемо до музики

Благодійна Організація "Благодійний Фонд "ЧЕРКАСЬКА РОК-СТУДІЯ" (ЄДРПОУ - 36995030) вирішила питання з “розширенням” пільгової площі набагато легше, без створення додаткових ГО.

Так, з цією організацією підписано відразу 2 договори. Один - від 26.06.2015 - на оренду 49,9 квадратних метрів. Нагадаємо, що до 50 метрів - пільгова ставка в 3%. Інший договір - на 157,1 квадратних метрів, розділено на 2 частини, одна з яких - знову ж за пільговою ставкою в 3%.

Чому Фонд держмайна підписав такі договори, замість того, аби укласти один договір на 200 квадратних метрів за ставкою 7% - незрозуміло, проте явно видно, що в Черкаському відділенні довгий час було дуже ліберальне керівництво.

Варто додати, що ознак ведення даною громадською організацією підприємницької діяльності ми не знайшли в Інтернеті, якщо хтось володіє інформацією про надання платних послуг - прохання зв'язатися з нами. Організація має свою сторінку у Facebook, де звітує про концерти та запрошує гурти на репитиції.

Черкаська Рок-студія

Значно простіше було виявити ознаки ймовірної підприємницької діяльності в наступному прикладі

Громадська Організація "КРИСТАЛ ДЕНС ХОЛ" орендувала 243,3 квадратних метри за стандартною для цього будинку схемою - з орендними ставками в 3 та 7 відсотків на умовах відсутності підприємницької діяльності.

При цьому в Інтернет є інформація про студію спортивного бального танцю з такою ж назвою за цією адресою.

КРИСТАЛ ДЕНС ХОЛ

Окрім контактної інформації можна ознайомитись і з розцінками на послуги КРИСТАЛ ДЕНС ХОЛ ціни

Щодо інших громадських організацій та благодійних фондів - ми наразі не знайшли у вільному доступі інформації про ймовірні порушення умови невикористання орендованого майна з підприємницькою метою. Проте, навіть викладені факти залишають багато запитань до Черкаського регіонального відділення Фонду державного майна, яке підписало всі вищезазначені договори оренди. Питання законності зазначених договорів буде поставлено керівництву Фонду державного майна у Києві, а також правоохоронним органам.

Після появи нових деталей, дане розслідування буде доповнюватись.

Цікаво, а скільки подібних “будинків для ГО” по всій країні?

Волошин Олександр

Виконавчий директор

Готуємо масштабну інструкцію, яка допоможе отримати «права водія» без хабарів та поставити на місце махінаторів!